Žad

žad IZGLED - Prozračan (žadeit) ili kremast (nefrit). Svih veličina.

BOJA - Zelena, narančasta, crvena, smeđa, plava, plavozelena, krem, boja lavande, bijela

UČESTALOST - Većina boja je dostupna, ali su neke rijetke.

IZVOR - SAD, Kina, Italija, Mijanmar, Rusija, Srednji istok

OSOBINE - Žad je simbol čistoće i smirenosti. Jako cjenjen na Istoku, predstavlja mudrost sakupljenu u spokojnom miru. Žad je povezan sa srčanom čakrom i pojačava ljubav i njegu. Kamen je koji štiti i čuva nosioca od zla, donoseći harmoniju. Vjeruje se da privlači sreću i prijateljstvo. Psihološki, žad stabilizira osobnost i objedinjuje um s tijelom. Potiče zadovoljstvo samim sobom. Mentalno, žad otpušta negativne misli i opušta um. Stimulira ideje i čini da poslovi izgledaju manje komplicirani, tako da se istog trena može prionuti na njih. Emotivno, žad je "kamen snova". Kad se stavi na čelo, donosi snove uvida. Pomaže oslobađanju emocija, posebno razdražljivosti. Duhovno, žad vas potiče da postanete ono što stvarno jeste. Pomaže da prepoznate sebe kao duhovno biće na ljudskom putovanju i budi skrivena znanja. Fizički, žad je kamen koji pročišćava, pomaže čišćenju tijela, kao i organima eliminacije. Ovo je kamen odličan za bubrege. Žadeit i nefrit imaju ista iscjeljujuća svojstva, ali posebne boje imaju određene osobine.

LIJEČENJE - Žad utječe na bubrege i nadbubrežne žlijezde, odstranjuje toksine, ponovo povezuje staničnu strukturu i skeletni sustav i zacjeljuje ubode. Potpomaže plodnost i porođaj. Djeluje na kukove i na slezenu, dovodi u ravnotežu tjelesne tekućine.

POLOŽAJ - Nositi ili staviti gdje je potreban. Kinezi vjeruju da držanjem žada možete prenijeti njegove vrline u svoje tijelo.

ODREĐENE BOJE - Pored općih svojstava, slijedeće boje imaju dodatna svojstva:
Plavi/plavozeleni žad simbolira mir i ogledan je. Donosi unutrašnju smirenost i strpljenje. Ovo je kamen koji napreduje polako, ali sigurno. Pomaže ljudima koji se osjećaju shrvani nekom situacijom iznad njihove kontrole.
Zeleni žad je najčešći žad. Umiruje nervni sustav i usmjerava strast na konstruktivan način. Zeleni žad se može koristiti da se veza koja ne funkcionira dovede u harmoniju.
Smedi žad snažno prizemljuje. Povezuje sa zemljom i donosi utjehu i pouzdanost. Pomaže kod prilagođavanja novoj sredini.
Žad boje lavande ublažava emotivnu bol i traumu i daje unutarnji mir. Podučava suptilnosti i odmjerenosti u emotivnim pitanjima i postavlja jasne granice.
Narančasti žad je energičan, tiho stimulativan. Donosi radost i podučava o međusobnoj povezanosti svih bića.
Crveni žad je najstrasniji i najstimulativniji žad. Povezan je s ljubavlju i s prepuštanjem toku. Oslobađa bijes, opuštajući tenziju na takav način da može biti korisna.
Bijeli žad usmjerava energiju na najkonstruktivniji način. Rješava rasijanosti, naglašava najbolji mogući rezultat i pomaže kod donošenja odluke tako što izdvaja važne informacije.
Žuti žad je energičan i stimulativan, ali s dozom slasti, donoseći radost i sreću. Pomaže probavnom sustavu.

 

Izvor teksta: Judy Hall "Enciklopedija Kristala"

  • IgnisWebDizajn2
  • mjesto za Vaš oglas