BADEMOVO ULJE
bademovo uljeBademovo ulje najbolje je kakvoće toplo i kad je prešano iz koštica slatkog bademovog drveta. Svjetložute je boje, blagog mirisa i pomalo ljepljivo. Iako nije bogato hranjivim tvarima, sadrži menerale u tragovima, linoleinsku kiselinu, te vitamine D i E. Ulje je dobro za njegu kože sklone svrbežu, također je prirodna zaštita od sunca jer filtrira do 25% sunčevih zraka.
Može se upotrebljavati kao bazno ulje i to 100%-tno.


ULJE OD KOŠTICA MARELICE
ulje od koštica mareliceLagano ulje fine teksture koje se dobija od sjemenki koštica marelice. Sadrži malu količinu vitamina E i antioksidansa.
Upotrebljava se uglavnom u kozmetici.


ULJE AVOKADA
Dobija se hladnim prešanjem avokada, gusto je i mutno i predivne smaragdnozelene boje. Rafinirano ulje avokada je svijetložute boje, slaba mirisa i s jako malo hranjivih tvari. Hladno prešano ulje avokada bogato je esencijalnim masnim kiselinama i sadrži veliku količinu beta-karotena i vitamina E.
Upotrebljava se uglavnom u kozmetici. Usprkos viskozitetu to ulje lako prodire u kožu i obnavlja je pa je odlično za tretiranje suhe, dehidrirane i starije kože.


RICINUSOVO ULJE
rucinusovo uljeProizvodi se od lijepe grmovite biljke ricinus koja potječe iz zapadne Afrike. Dobija se hladnim prešanjem sjemenki. Izrazito je ljepljive teksture i jakog mirisa.
U aromaterapiji se uglavnom koristi u formulama za obnavljanje vlasišta. U kozmetici se koristi u proizvodima za zaštitu lica, regeneratorima za kosu i kremama protiv osipa od peluda.


KOKOSOVO ULJE
kokosovo uljeLagano i visoko rafinirano ulje, dobija se iz razrijeđenog ekstrakta osušene jezgre kokosa. Iako je bez hranjivih tvari (zbog rafiniranja) kokosovo ulje štiti od sunčevih zraka i do 20%. Aromaterapeuti koji to ulje koriste kao bazno ulje uglavnom se odlučuju na to jer je to ulje bez mirisa i ne mijenja aromu eteričnih ulja.
Može se koristiti 100%-tno kao bazno ulje za aromaterapijsku masažu, ali puno je korisnije kao osnova spoja za uljne parfeme.


KUKURUZNO ULJE
kukuruzno uljeKukuruzno ulje najviše kakvoće dobija se hladnim prešanjem slatkog kukuruza. Svjetložute je boje, pomalo ljepljiva sastava i lagana mirisa. Sadrži korisne količine vitamina E i osnovnih masnih kiselina.
Odlično je bazno ulje za sve svrhe i može se koristiti 100%-tno.


ULJE NOĆURKA
ulje noćurkaUlje noćurka izrazito je fine teksture i blagog mirisa. Dobija se iz sićušnih sjemenki svjetložutog cvijeta koji cvate samo noću. Sadrži vitamine, minerale i esencijalne masne kiseline kao i važne gamalinoleinske kiseline.
Upotrebljava se većinom kao hranjiv dodatak u liječenju ekcema, multiple skleroze, srčanih bolesti, artritisa i PMS-a. Pri vanjskoj upotrebi djeluje kao izvrstan ovlaživač pa se može koristiti u kozmetici.


ULJE SJEMENKI GROŽĐA
ulje sjemenki grožđaNa žalost ne može se nabaviti u prirodnom stanju jer se smatra neukusnim, a ima i neugodan miris. Rafinirano ulje je zelene boje, fine teksture i gotovo bez mirisa.
Može se koristiti 100%-tno kao bazno ulje iako mu mnogi aromaterapeuti vole dodati 10% nekog nerafiniranog ulja.


ULJE KIKIRIKIJA
ulje kikirikijaIma izrazito orašast miris i ljepljivu teksturu. Većina ulja kikirikija je rafinirana, iako se može dobiti i nerafinirano ulje koje sadrži korisne količine vitamina E.
U aromaterapiji se uglavnom koristi 50%-tno, razrijeđeno s manje snažnim uljima kao što je bademovo ulje ili ulje šafrana. Blagotvorno djeluje na previše osunčanu kožu i zato je odličan losion poslije sunčanja.


ULJE LJEŠNJAKA
ulje lješnjakaHladno prešano ulje ploda lješnjaka, sadrži korisne esencijalne masne kiseline. Ima snažan slatkast orašasti miris i osobito finu teksturu. Lijepo se upija i blago napinje kožu.
U aromaterapiji se koristi kao bazno ulje 50%-tno, razrijeđeno uljima slabijeg mirisa, kao što su kukuruzno ili bademovo. Naročito je popularno u kozmetici.


JOJOBINO ULJE
ulje jojobeDobijia se od zrna zimzelene pustinjske biljke koja raste u Južnoj Americi. Ulje je zapravo tekući vosak bez mirisa i boje.
Upotrebljava se uglavnom u kozmetici. Izvrstan je ovlaživač za sve tipove kože, a kad se umasira nježno otvara pore i oslobađa kožu štetnih naslaga. Zato se može upotrebljavati čak i za masnu kožu zahvaćenu aknama.


ULJE MAKADAMIJE
ulje makadamijeCjelovito ulje makadamije fine je teksture i zlatne boje, te vrlo slabog mirisa. To je jedino biljno ulje za koje se zna da sadrži palmitoleinsku kiselinu, esencijalnu kiselinu koja prirodno odgovara koži.
Koristi se uglavnom u kozmetici. Čini kožu baršunastom i osobito je korisno za suhu i zrelu kožu.


MASLINOVO ULJE
maslinovo uljeDobija se iz čvrstog, nezrelog ploda masline. Postoje tri vrste maslinovog ulja: ekstra djevičansko, djevičansko i čisto. Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobija se iz prvog prešanja ploda. Teško je i bogato, tamne žutozelene boje i sočne paprene arome. Djevičansko maslinovo ulje dobija se iz drugog prešanja, svjetlije je žutozelene boje i manje snažne arome. Takozvano čisto maslinovo ulje mješavina je visoko rafiniranih maslinovih ulja iz različitih zemalja. Ima malo sličnosti s hladnoprešanim maslinovim uljima, svjetložute je boje i slabog mirisa. I ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje sadrže vrijedne esencijalne masne kiseline i alfa-linolenske kiseline.
Kod oralne upotrebe ulje je preventiva srčanih bolesti. Vanjskom upotrebom maslinovo ulje je korisno za dehidriranu, osjetljivu i upaljenu kožu, spriječava nastajanje strija u trudnoći, te smanjuje svrbež i osip. Također štiti od sunca odbijajući oko 20% sunčevih zraka. Vrlo je važno u aromaterapiji i već se stoljećima koristi protiv reumatskih bolova. Može se koristiti kao 100%-tno ili ga se može razrijediti s manje mirisnim uljima kao što su ulje sjemenki grožđa ili bademovo ulje.


ŠAFRANOVO ULJE
šafranDobija se toplim prešanjem sjemenki biljke šafran koja raste u Egiptu i na Dalekom Istoku. Jake je zlatnožute boje i laganog orašastog mirisa. Nerafinirano ulje bogato je esencijalnim masnim kiselinama i sadrži vitamin E. Također je i prirodna zaštita od sunca odbijajući sučeve zrake oko 20%. Osjetljivo je na oksidaciju i treba ga držati u hladnjaku.
Može se koristiti kao 100%-tno bazno ulje.


SEZAMOVO ULJE
sezamovo uljeUlje najviše kvalitete dobija se toplim prešanjem iz sjemenki sezama. Zlatnožute je boje i lagano gorko, no ipak ugodne orašaste arome. Bogato je vitaminima i mineralima, te je prirodna zaštita od sunca - odbija oko 20% sunčevih zraka.
U aromateapiji se može upotrebljavati kao 100%-tno bazno ulje.


SOJINO ULJE
sojino uljeToplo prešano sojino ulje sadrži znatne količine vitamina E i lecitina, ali vrlo ga je teško pronaći jer zrna soje sadrže vrlo malo ulja pa proizvođači favoriziraju ekstrakciju pomoću otopina.
U aromaterapiji toplo prešano sojino ulje se može upotrebljavati kao 100%-tno bazno ulje.


SUNCOKRETOVO ULJE
suncokretovo uljeIako je većina suncokretovih ulja na tržištu visoko rafinirana, može se nabaviti hladno prešano suncokretovo ulje koje je bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E. Zlatnožute je boje, pomalo slatkog orašastog mirisa i fine teksture.
U aromaterapiji može se koristiti kao 100%-tno bazno ulje. Naročito je popularno u kozmetici.


ULJE PŠENIČNIH KLICA
ulje pšeničnih klicaOvo ulje se dobija hladnim prešanjem ili otopinom iz klica pšenice. Gusto je i ljepljivo, narančasto-smeđe boje i jakog, zemljanog mirisa. Iznimno je bogato vitaminom E.
U aromaterapiji dodaje se 15% ulja pšeničnih klica nekom lakšem baznom ulju, kao što je bademovo, jer je previše ljepljivo da bi se samo koristilo. Nanošenjem prodire duboko u kožu i ispravlja štetu koja nastaje zbog prekomjernog izlaganja suncu. Popularno je u kozmetici. Pri oralnom uzimanju ulje pomaže pri ekcemu, spriječava razvoj proširenih vena, te uklanja kolesterol iz arterija.


Izvor teksta: Chrissie Willdwood "Aromaterapija"

  • IgnisWebDizajn2
  • mjesto za Vaš oglas