OBIČNI ORAH (Juglans regia)


OBIČNI ORAH (Juglans regia)
Orahovo drvo cvjeta u svibnju prije no što se razviju listovi. U lipnju sakupljamo svježe listove, zelene orahe sredinom lipnja dok ih još možemo lako probušiti, zelene orahove ljuske malo prije dozrijevanja, prije no što postanu smeđe, a zrele plodove u rujnu. Čaj od orahovih listova je dobro djelotvorno sredstvo kod probavnih smetnji, dakle zatvora stolice i gubitka teka, te za čišćenje krvi. Uspješno ga koristimo i kod šećerne bolesti i žutice. Uvarak od orahovih listova kao dodatak kupki je vrlo djelotvoran kako kod svih skrofuloznih i rahitičnlh oboljenja, gnjiljenja kosti i koštanoga apscesa tako i kod gnojnlh nokata na prstima ruku i nogu. Perite zahvaćena mjesta kod tjemenica, krasta na glavi i svraba s uvarkom od orahovih listova. Pranje. odnosno kupka s tim dodatkom pomaže kod bubuljica, gnojnlh osipa, znojenja nogu i bijeloga pranja. Protiv skorbuta, gnjiljenja zubnoga mesa, upale vrata i oboljenja ždrijela koristimo ispiranje s uvarkom od orahovih listova. Jak uvarak od orahova lišća, stavljen u vodu za kupku, liječi ozeblIne. Također ga možemo koristiti kod jakog ispadanja kose, tako da njime marljivo masiramo vlasište. Odlično je sredstvo protiv ušiju. Svježim listovima uništavamo i druge nepoželjne insekte. Od zelenih oraha, ubranih pred Ivanje, dakle oko sredine lipnja, pripremimo odličnu orahovu rakiju, koja pročišćuje želudac, jetru i krv, otklanja slabost želuca i trulenje u crijevima. Pored toga je izvrsno sredstvo protiv zgušnjavanja krvi.
NAČINI UPORABE
Čajni oparak: Vrhom punu čajnu žličicu sitno narezana orahova lišća oparimo s 1/4 litre upravo proključale vode i pustimo da kratko odstoji.
Dodatak za kupke i pranje: 100 g listova za potpunu kupku, za pranje vrhom punu čajnu žličicu usitnjenih listova na 1/4 litre vode. Za jak uvarak uzme se dvostruka količina listova.
Orahova rakija: Oko 20 zelenih oraha raščetvorimo i napunimo bocu sa širokim grlom. Prelijemo s jednom litrom ražene rakije, tako da ona prekriva orahe u visini 2 - 3 prsta. Dobro zatvorenu bocu ostavimo 14 dana do 4 tjedna na suncu ili na toplom mjestu. Nakon isteka toga vremena procijedirno i napunimo u bočice. Po potrebi uzimamo jednu punu kavenu žličicu. Odličan orahov liker dobijemo ako zelenim orasima dodamo još 2 - 3 klinčića, komadić cimetove kore, mali štapić vanilije i opranu, nešpricanu koru od polovice naranče. 500 g šećera prokuhamo u 1/4 litre vode i ohlađeno dodamo u procijeđenu orahovu rakiju.

 

Izvor teksta: Maria Treben "Zdravlje iz Božje ljekarne"

  • IgnisWebDizajn1
  • mjesto za Vaš oglas