MACERATI
Aromaterapeuti ponekad koriste macerirana ulja ili tzv. macerate. Macerati se dobijaju natapanjem svježe biljke (lavande, cvijeta nevena i sl.) u visokokvalitetnom biljnom ulju, kao što su bademovo ili djevičansko maslinovo ulje. Ta se ulja mogu koristiti nerazrijeđena, kao ulja za masažu, a mogu se razrijeđivati s drugim biljnim uljima. Nekoliko vrsta macerata može se nabaviti u trgovinama, ali puno je zabavnije spravljati vlastite pripravke, što također osigurava kvalitetu proizvoda, osobito ako sami naberete divlje bilje. Možete koristiti gotovo svako aromatično bilje, na primjer: kamilicu, lavandu, melisu, mentu, ružmarin. Dva najkorisnija i najupotrebljavanija maceratna ulja su ulje gospine trave i nevenovo ulje.
SPRAVLJANJE MACERATNIH ULJA
Za topla sunčana dana, nakon što je rosa ishlapila, izaberite cvjetove ili listove najzdravijeg izgleda. To je vrijeme kad su eterična ulja u svojoj punoj snazi (s iznimkom cvjetova koji jače mirišu noću kao što su jasmin i kozja krv). Trebat će vam oko 60 g bilja i 600 ml ulja. Stavite bilje na drvenu dasku za rezanje i pritisnite ga drvenim valjkom za razvlačenje tijesta. Veliku staklenku popunite do pola biljem, a zatim prelijte ulje preko njega - po mogućnosti djevičansko maslinovo ulje, a ne ekstra djevičansko maslinovo ulje jer je snažne arome koja može nadjačati snagu bilja. Pazite da staklenka ima čvrsto prijanjajući poklopac, poklopite je i dobro protresite. Smjestite staklenku van, na sunce i ostavite je ondje 2 - 4 tjedna, bez obzira na vremenske prilike, ali je unesite noću. ne zaboravite dobro protresti staklenku kad god prolazite pored nje. Sposobnost da procijenite kad je ulje spremno dolazi s iskustvom, ali jačina boje i aroma mogu biti dobri pokazatelji. Kad je ulje spremno istisnite smjesu kroz muslin ili gusto sito i pretočite ga u bocu. Ako ga spremite na tamno i hladno mjesto vaše ulje trajat će oko godinu dana - do slijedeće berbe.

ULJE GOSPINE TRAVE - KANTARIONOVO ULJE
bademovo uljeGospina trava je višegodišnja biljka koja se može naći širom Europe na travnjacima, uz živicu i na šumskim čistinama. Mali svjetložuti cvjetovi otvaraju se sredinom ljeta. Jajoliki su listovi prekriveni sićušnim crvenkastim točkicama. Te žlijezde skrivaju crvenu supstanciju koja se zove hipericin i za koju se vjeruje da je osnovni sastojak ljekovitog djelovanja ove biljke. Za ulje se koriste cvjetovi i malo listova biljke u punom cvatu, ubrane za sunčana vremena.
Zbog svojeg višestrukog djelovanja ulje je od davnih vremena do danas zadržalo reputaciju ljeka za liječenje mnogih problema. Nazivaju ga još i Isusova krv zbog njegovih djelovanja i izrazito lijepe crvene boje. Upotrebljava se kod slučajeva upale mišića i zglobova, neuralgičnih bolova, reumatizma, gihta, lumbaga, išijasa, čireva, hemoroida, modrica, istegnuća, otvorenih rana svih vrsta, opekotina, smrzotina, oteklina, uganuća, iščašenja, mastitisa, psorijaze, vaginitisa, urtikarije, depresije. Oralno se uzima kod nervoze želuca, za pospješivanje lučenja žuči i opravljanje funkcije jetre. U kozmetici se koristi za njegu izuzetno osjetljive kože sklone alergijama, kod upala kože, akni, ekcema. Odlična je masna podloga mješavinama za masažu, za lokalno utrljavanje ili ulje za tijelo za suhu kožu. Pri nanošenju grije kožu i olakšava djelovanje drugih eteričnih ulja. Njeguje i regenerira kožu i olakšava epitelizaciju. Može poslužiti čisto ili pomiješano s uljem jojobe ili s nekim drugim baznim uljem. Koristi se u kozmetici u pakunzima kod tretmana strija, u maskama za umornu, isušenu i ostarjelu kožu, nakon tuširanja za njegu cijelog tijela, u kupkama nogu i ruku gdje djeluje na cirkulaciju krvi, smanjuje napetost i bolove.

NEVENOVO ULJE
ulje od koštica mareliceNeven je član obitelji ivančica, popularne vrtne biljke koja potječe iz južne Europe. Raste na gotovo svakom tlu, ali traži izvor svjetlosti. Za ulje se koriste cvjetovi kad su u punom cvatu, od ranog do kasnog ljeta.
Koristi se za njegu bolne i upaljene kože, njegu ispucane kože ruku, svrbeži, opeklina, ekcema, bolnih i napuklih bradavica, za tretiranje popucanih kapilara i proširenih vena. Možete ga koristiti samog, ali ako želite pojačati protuupalno djelovanje možete ga pomiješati 50/50 s uljem gospine trave. Da bi se pojačala svojstva djelovanja protiv gljivičnih oboljenja u nevenovo ulje treba dodati 0,5 - 1 % eteričnog ulja čajevca.


 

 

Izvor teksta: Chrissie Willdwood "Aromaterapija"

  • IgnisWebDizajn2
  • mjesto za Vaš oglas