Licorice, Sladić (Glycyrrhiza glabra)

kombucha

Licorice, Sladić ili Slatki korijen je višegodišnji zeljasti grm djelomično odrvenjelih grana visokih 100‐150 cm. U tlu je razvijeno jako korijenje s vretenastim postraničnim ograncima i brojnim dugim korijenskim vriježama. Korijen je izvana smeđ, a iznutra žut. Listovi su neparno perasto sastavljeni od 9‐17 lisaka, koje su uglavnom jajaste, kratko ušiljene i žljezdasto ljepljive na naličju. 20‐30 modroljubičastih leptirastih cvjetova združeno je u uspravne grozdaste cvatove koji se razvijaju u pazušcima listova. Plod je gola ili žljezdasto bodljikava mahuna. U fitoterapiji koristi se korijen i stolon.

Vrsta je rasprostranjena od istočnog Sredozemlja do jugozapadne Azije. Danas se uzgaja se u mnogim djelovima svijeta. Sladić se koristio kao lijek u svim drevnim kulturama, od egipatske, grčke, rimske i arapske kulture, prožeo se u sve fitoterapijske škole Europe i do danas ostao prisutan u svim službenim propisima kliničke fitoterapije. Već su je grci koristili za liječenje čira na želucu, što se pokazalo posve ispravnim. Arapski svijet poznaje sladić kao biljku koja smiruje jaki kašalj, dok drugi stari izvori spominju sladić kod probavnih i jetrenih tegoba.

Mnoge popularne čajne mješavine, od domaćih do makrobiotičkih čajeva, često sadrže sladić kao dodatak koji daje slatkoću. Koristi se kao lijek kod gastritisa i bronhitisa, smanjuje nakupljanje upalnih stanica, te smanjuje upalne procese u organizmu, pa čak i osjet boli. Ekstrakt sladića smanjuje oštećenje jetre izazvane virusima i kemijskim tvarima, a neke studije pokazuju kako djeluje i na viruse hepatitisa. Koristi se kod akutnih i kroničnih dišnih infekcija jer olakšava iskašljavanje razrjeđuje sluz u dišnom sustavu, kod ulkusa želuca i dvanaesnika, zbog protuupalnog i spazmolitičnog učinka, te zbog regulacije pretjeranog lučenja kiseline u želucu.

Pripravci čistog sladića ne bi se smjeli koristiti duže od 4‐6 tjedana i ne smije se pretjerati s dozom (doza veća od 50g), jer akutno može doći do smanjenja kalija i povećanja natrija u krvi, te posljedične pojave oteknuća u nogama i rukama, pa čak i do aritmija srca. Srećom, iznimno slatki okus spriječit će potencijalno pretjerivanje u dozi.

 

Izvor teksta: http://www.centarcedrus.hr

  • IgnisWebDizajn2
  • mjesto za Vaš oglas