KOMBUCHA

kombucha Danas doživljavamo povratak postupcima liječenja koji su bliski prirodi; također ljekovima i hrani prirodnog porijekla - daleko od industrijski proizvedenih proizvoda. To može biti jedan od razloga za veliku privlačnost i očaravanje zdravim napitkom zvanim Kombucha. Još od pradavnih vremena širom cijelog svijeta za stvaranje fermentiranih napitaka i prehrambenih proizvoda za poticanje zdravlja, ljudi koriste zajednice kvasa i bakterija i primjenjuju ih za svoj boljitak. Drevni, punokrvni rođak ovih srodnih simbioza bakterija i kvasa je čajna gljiva zvana Kombucha. Dolazi iz istočne Azije i negdje na prelasku stoljeća stigla je u Njemačku preko Rusije. Ovaj drevni kućni lijek se također sve više koristi u drugim zemljama kod svih mogućih problema. Gljiva se sastoji od želatinoidne i žilave gljivične membrane u obliku plosnatog diska. Živi u hranjivoj otopini čaja i šećera, u kojoj se neprestano razmnožava klijanjem. Gljivični disk se najprije širi preko cijele površine čaja, a zatim se podebljava. Kad netko postupa s gljivom ispravno, ona raste, klija i pravi društvo svom vlasniku cijeli život. Za vrijeme procesa fermentacije i oksidacije, gljiva djeluje u čaju različitim kompleksnim reakcijama, uzastopno ili istovremeno (to su procesi asimilacije i disimilacije). Čajna gljiva se hrani šećerom i u zamjenu proizvodi druge vrijedne supstance koje preinačuje u piće: glukuronska kiselina, mliječna kiselina, vitamini, aminokiseline, antibiotski sastojci i drugi proizvodi. Čajna gljiva je stoga stvarno malena biokemijska tvornica.

 

Kombucha - lijek za sve?

Postoji pravo bogatstvo iskustva vezanog uz Kombuchu. Osim njezine upotrebe kao osvježavajućeg napitka, u gotovo svim izvještajima može se također čitati o njezinoj upotrebi kao lijeku. U izvještajima iz najstarijih kao i modernih vremena navodi se veliki broj bolesti kod kojih se koristio i hvalio Kombucha čaj. Paleta seže od najbezazlenijeg neraspoloženja do najozbiljnijih bolesti. Mnogi liječnici i učenjaci su se usredotočili na učinke Kombucha napitka kao kućnog lijeka. Postoje mnogi naučni radovi koji se odnose na Kombuchu. Oni govore o njezinoj terapeutskoj učinkovitosti koja se zasniva na glukonskoj kiselini, glukuronskoj kiselini, mliječnoj kiselini, octenoj kiselini kao i na životno važnim vitaminima C i grupe B. Kao što je dokazano, naročito od strane ruskih istraživača, mnoge od njezinih komponenata imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike koje igraju presudnu ulogu kod biokemijskih procesa u tijelu. Nasuprot mnogim farmaceutskim proizvodima s neželjenim nuspojavama, aktivne supstance Kombuche djeluju na cjelokupni tjelesni sustav. Zahvaljujuci svojim prijateljskim metabolickim svojstvima ona moze ponovno uspostaviti normalno stanje staničnih membrana bez štetnih nuspojava i tako pomoći pojedincu da poboljša kvalitetu svog života. Ovu prirodnu snagu možemo iskoristiti za održavanje naše vitalnosti, aktivnosti, kao i naših mentalnih i psihičkih sposobnosti!

 

Kako pripremiti svoj vlastiti Kombucha čaj

Kombucha napitak Sastojci:
- kultura Kombuche (kvasna gljivica)
- približno 70-100g rafiniranog bijelog šećera na litru vode
- 2 čajne žličice crnog ili zelenog čaja na litru vode

Posude i materijal:
- jedna 2-4 litarska posuda za kuhanje vode
- jedna 2-4 litarska staklena ili porculanska posuda
- gumica
- laneni ili pamučni rupčić odnosno papirnata maramica
- boce

Postupak za pripremu Kombuche:
Najbolje je početi s pripremom 2 litre čaja. Kad vaša Kombucha kultura dovoljno naraste i počne se razmnožavati, moći ćete pripremati veće količine napitka.
1. Pripremite čaj na uobičajeni način. Na litru svježe skuhane vode dodajte 2 čajne žličice crnog ili zelenog čaja (možete upotrijebiti i neki drugi biljni čaj). Neka se listići čaja namaču 15 minuta. Možete koristiti i čaj u vrečicama.
2. Procijedite čajne listiće kroz cjedilo, odnosno izvadite vrečicu s čajem iz vode.
3. Dodajte približno 70-100 g bijelog šećera na litru čaja prije nego se ohladi. Promiješajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna žlica šećera ima priblizno 20 g.
4. Ohladite čaj na temperaturu od 20° - 25° stupnjeva Celzijusa (da bude mlačan). Kultura ugiba ako ju se stavi u prevrući čaj.
5. Kad se čaj ohladi na sobnu temperaturu, ulijte ga u staklenu, porculansku, glaziranu glinenu ili posudu od nehrđajućeg čelika. Najbolja je staklena posuda. Metalne posude koje nisu od nehrđajućeg čelika nisu prikladne i nikad ih ne treba koristiti, jer stvorene kiseline mogu reagirati s metalom. Također možete koristiti posudu iz visokokvalitetnog sintetskog materijala polylefinske grupe, npr. polietilen (PE) ili polipropilen. Izbjegavajte upotrebu posuda iz polivinilklorida (PVC) ili polistirena.
6. Ako Kombucha napitak pripravljate prvi put, dodajte čaju tekućinu koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve slijedeće pripravke uvijek sačuvajte dovoljno Kombucha napitka, da bi dodali oko 10% količine u vaš novi pripravak kao "startnu tekućinu".
7. Stavite živu Kombucha kulturu u tekućinu.
8. Pokrijte otvor posude za fermentaciju s lanenim ili pamučnim rupčićem, papirnatim ručnikom ili sličnom laganom tkaninom da bi zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača. Pričvrstite ju gumenom trakom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu ući. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući zraku da cirkulira, kako bi kultura mogla disati, ali opet ne toliko porozna da bi malene voćne mušice mogle ući i snesti svoja jajašca.
9. Fermentacija treba trajati 8-12 dana, ovisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period 8-12 dana je samo orijentacioni.
10. Kad čaj postigne željeni ispravni stupanj kiselosti (pH 2,7-3,2) ovisno o individualnom ukusu, s čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Ulijte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja. Ulijte napitak u staklenke, koje trebaju biti pune do vrha. Približno 10% sačuvajte za izradu nove kulture. Staklenke dobro zatvorite. Mislim da nije potrebno procjedjivati fermentirani napitak kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna.
11. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zrije (najmanje 5 dana), nakon što je bio flaširan.
12. Napitak ima prijatan okus. On je pjenušav, blago kiselkast i osvježavajuci. Normalno ga pijemo tri čaše dnevno; jednu čašu (0,1 litra ili više) na prazan želudac ujutro, drugu čašu nakon ručka, a posljednju čašu kratko vrijeme prije odlaska na spavanje. Uživajte!
13. Kad počnete s novim procesom fermentacije nikad nemojte zaboraviti dodati novom čaju najmanje 10% tekućine već fermentiranog napitka.

 

Dijelite mlade Kombucha kulture svojim prijateljima!

 

Izvor teksta: http://www.kombu.de/croa-1.htm

  • IgnisWebDizajn1
  • mjesto za Vaš oglas