IĐIROT (Acorus calamus)


IĐIROT (Acorus calamus)
U narodu ima i ova imena: mirišljivi šaš, vodeni božur, mirisni korijen, mirisava trska, sabljar, komuš, kalamus, babat, vodena sabljica. Ovu vodenu biljku nalazimo najčešće uz močvare, jezera, bare i na obalama mirnih voda. U obalnom je mulju položen puzeći podanak iz kojega niču mnogobrojni sabljasti listovi, koji mogu narasti i do jedan metar. Plosnate, zbijene peteljke imaju u sredini čunjaste, zelenkasto do smećkastožute klipove. Korijen je debeo poput palca, može biti dug do jedan metar i svjež ima gorkast okus. Osušen ima blaži okus. Sakupljamo ga u rano proljeće ili u kasnu jesen. Korijen iđirota ne koristimo samo zbog njegove okrepljujuće snage u slučajevima opće slabosti probavnih organa, nadimanja u želucu i crijevima, kao i kod grčeva u želucu već dobro djeluje i kod oboljenja žlijezda i gihta (kostobolje). Korijen jako poboljšava rad i pospješuje izlječenje katara crijeva i želuca. Pospješuje također izmjenu tvari i lijenost crijeva, djeluje dobro na slabokrvnost u mladih djevojaka i vodenu bolest. Neobično mršavi ljudi, koji nisu izgubili svoju težinu zbog pomanjkanja dobre ishrane, trebaju piti čaj od iđirotova korijena i katkada koristiti potpune kupke s dodatkom iđirota. Iđirot otklanja manjak apetita, pomaže kod oštećenja bubrega i dobro je sredstvo za pročišćavanje cijeloga tijela. Čaj štoviše pomaže i djeci koja ne probavljaju žitarice, što je u posljednje vrijeme učestala pojava. Osušeni korijen, polagano žvakan, može pušaču pomoći u odvikavanju od pušenja. Slab vid se može popraviti, ako svježe istisnutim sokom iđirotova korijena češće mažemo zatvorene očne kapke. Sok ostavimo na očnim kapcima nekoliko minuta, zatim ih isperemo hladnom vodom. Više sam puta pomogla toplim iđirotovim kupkama kod ozeblina i drugih ozljeda uslijed smrzavanja. Korjenje ostavimo tijekom noći u hladnoj vodi i sljedeći dan zagrijemo do vrenja. Pustimo da odstoji pet minuta. U tome peremo oboljelo mjesto 20 minuta, u rashlađenom i ne pretoplom uvarku. Možemo ga podgrijati i koristiti četiri puta. Te kupke pomažu i kod hladnih ruku i nogu, ali u tom slučaju moraju biti vruće koliko možemo podnijeti. Uz pomoć iđirotova korijena može se izliječiti svaki želučani i crijevni poremećaj, ma kako bio otporan, star ili zloćudan. Uzmemo šalicu hladne vode, u nju stavimo razom punu žličicu iđirotova korijena i ostavimo da preko noći odstoji. Ujutro lagano zagrijemo, procijedimo i popijemo gutljaj prije i poslije svakog obroka. To je dnevno šest gutljaja, više se ne smije piti. Čaj uvijek prethodno zagrijemo u posudi s vodom. Takav postupak vrijedi za sve: želudac, crijevni sustav, uključivši jetru, žuč, slezenu i gušteraču.
NAĆINI UPORABE
Priprema čaja: Čaj od iđirotova korijena priprema se samo s hladnim uvarkom. Stavimo jednu razom punu kavenu žličicu iđirotova korijena na 1/4 litre hladne vode i ostavimo preko noći. Ujutro malo podgrijemo i procijedimo. Prije uporabe čaj zagrijemo u posudi s vodom.
Svježi sok: Svježe korjenje pažljivo očistimo i još vlažno istisnemo u sokovniku.
Dodatak za potpunu kupku: Oko 200g iđirotova korijena ostavimo tijekom noći u 5 litara hladne vode. Sljedeći dan zagrijemo do ključanja, pustimo da odstoji i dodamo u vodu za kupanje

 

Izvor teksta: Maria Treben "Zdravlje iz Božje ljekarne"

  • IgnisWebDizajn2
  • mjesto za Vaš oglas